Hur har attityden gentemot kvinnor i sporten förändrats under er aktiva tid?
Anna Nordkvist har en bakgrund i Svenska Hockeyförbundet, även det en mansdominerad sport och blev invald som den första kvinnan någonsin i ledningsgruppen.
– Jag var ofta enda kvinnan på platsi våra nationella sammanhang, som i NHL. Det hände att jag fick frågan ”aha, det är du som ska ta anteckningar?”. Men det börjar bli lite bättre, dock måste man som kvinna våga använda sina vassa armbågar, lägga ner tiden som krävs och ta plats. Gör man det kan man nå hur långt som helst. Dock så tror jag inte på kvotering, utan på att det ska vara rätt person på rätt plats, att skapa miljöer där alla är välkomna.
Tina Thörner håller med och menar att det handlar mycket om ”grit” och jävlaranamma.
– Det finns ett tankesätt om att motorsporten är manlig och kräver mental styrka. Vid varje race riskerar man livet och det finns en bild av att vi kvinnor är lite mer rädda av oss, att vi är ömtåliga. Detta har mattats av, men attityden finns fortfarande kvar.
Ledarskapet inom sporten är en fråga som Tina vill lyfta upp i sammanhanget.
– Många ledare idag fick sin utbildning och därmed en stor del av sina värderingar på 1980-talet och det lever kvar, trots att det är fullständigt passé. Hur ska vi kunna bli konkurrenskraftiga då? Jag tror att vi måste sträva efter en mindre likriktning redan i skolan och sen vidare i sporten. Bilsporten behöver moderna hippies som vågar ifrågasätta och bryta upp gamla mossiga strukturer.
– Det kräver en förbannad massa energi, energi som vi i stället hade behövt lägga på att bryta upp strukturer. Var trygg i dig själv. In och våga ta plats, menar Anna.
Finns det några fördelar med att vara kvinna i en mansdominerad sport?
– Hela sporten vinner på att fler kvinnor tar sig fram. I min värld har det behövts vassa armbågar och våghalsighet.Men det är en vänlig och kollegial sport och mina manliga kollegor har oftast varit gentlemän. När jag kommit till press och PR-evenemang har jag dragit nytta av att vara kvinna, för syns det gör man bland alla karlar, berättar Tina.
– Ja precis, vi syns ju i havet av män. Säger vi något på ett möte lyssnar folk, men vi måste våga söka – och vilja ha – uppmärksamhet. Samma gäller faktiskt sponsring också. Bilsporten är oerhört dyr och vad vi kan se är framgångsrika kvinnor attraktiva för sponsorer, troligen också för att de sticker ut, menar Anna.
Ibland hör man att kvinnor saknar samma tävlingsinriktade drivkrafter som män tenderar ha. Vad säger ni om det?
– Jag kan väl skriva under på att drivkraften att vara längst fram, att tävla och vinna verkar större hos män. Kanske beror det på att många kvinnor inte riktigt vågar släppa fram sitt driv, kanske att det saknas tillräckligt många förebilder, eller att vi också förändras med åren och vi får andra prioriteringar med familj. Vi har ju sett hur en förare som till exempel Mikaela Åhlin-Kottulinsky, den första kvinnan som vunnit STCC, lockar fler tjejer till sporten. Det är också mycket viktigt att understryka att elit bygger bredd, och bredd bygger elit, säger Anna. Stjärnströssel är en viktig komponent.
– Tyvärr ser vi ofta att de som verkar på fältet försvinner efter att de skaffat barn. Då väljer de att vara hemma mer i stället för att kuska runt på tävlingar, konstaterar Tina.
– Däremot, om vi inte bara fokuserar på själva tävlingarna, så finns det allt fler kvinnor som funktionärer, ingenjörer, inom ledarskikt och administration. Det får vi se som en framgång, anser Anna
Spår vi en lysande framtid för unga kvinnor inom motorsporten?
Svår fråga, menar Tina Thörner och är inte helt positiv.
– När jag började var min drivkraft att jag ville se världen. Egentligen satsade jag på att bli stridspilot, men fick inte för att jag är fruntimmer. Jag sökte äventyr. Men hos yngre ser jag inte samma äventyrslystnad. Att lägga ner hårt arbete och att ge avkall på bekvämlighet är inte attraktivt, uthålligheten saknas. För att överleva i motorsporten måste du älska den i varje cell och kriga för utmaningarna. Det är inte bekvämt, men belöningen, enligt mig, är stor.
– Det finns arenor där kvinnorna är på väldigt stark frammarsch, folkrace är en sådan och vi har en del kartläsare på uppgång också. Och som sagt inom andra delar av sporten än inom själva tävlandet. Jag tror mycket också handlar om vad man har med sig för intresse och support från sin familj. Pengar, det är en väldigt dyr sport idag, långt dyrare än förr. Sen måste kvinnor också oftare våga tacka ja till att engagera sig i klubbarnas styrelser och på så sätt jämna marken för andra, säger Anna.