När riksdagen i våren 2020 drog ner på antalet ledamöter på plats så bestämde sig Ulrika Jörgensen för att göra samhällsnytta under coronakrisen. Hon ringde Kungsbacka kommun och frågade var hon behövdes mest. Svaret blev i hemsjukvården, där hon har arbetat tidigare, både som sjuksköterska och som enhetschef.
- Jag jobbade en till två dagar i veckan från slutet av mars fram till midsommar, därefter har de inte haft samma behov av extra personal. Det kändes bra att kunna kombinera riksdagsuppdraget med att göra nytta inom vården under pandemin. Jag sitter i socialutskottet och det har gett mig mycket att få en inblick i hur hemsjukvården fungerar idag och vad jag behöver driva på för förändringar, såsom bl.a. ett enhetligt journalsystem, säger Ulrika Jörgensen.
Ulrika berättar att mycket var sig likt med att jobba inom hemsjukvården, trots pandemin. Hon tycker att det fungerade bra i sin kommun, även om det var lite rörigt i början. Efter hand kom skyddsutrustning på plats, testning av personalen kunde göras snabbare och kommunen inrättade ett speciellt covid-19-team.
Trots de många negativa delar som pandemin medför, så finns det några positiva följder, menar Ulrika. Exempelvis att det har blivit ett ökat fokus på äldreomsorgen under pandemin:
- Den kommunala hälso- och sjukvården har fått större medial uppmärksamhet, vilket kan leda till att fler vill arbeta inom vården. Det är viktigt att det finns tillräckligt med undersköterskor och sjuksköterskor. Det kommer många bra lösningar i kriser. Ett exempel är att kommuner och regioner har hittat snabbare vägar mellan varandra under pandemin, säger Ulrika avslutningsvis.
Ulrika Jörgensen, Riksdagsledamot
Marie-Louise Hänel Sandström arbetade som läkare vid Gråbo vårdcentral i tolv år innan hon valdes in i riksdagen 2018. Sedan dess har hon varit tjänstledig från sitt arbete, men under coronakrisen valde hon att hjälpa till på sin gamla arbetsplats för att stötta sina kollegor. Från mars till början av juli jobbade Marie-Louise ungefär två dagar i veckan på vårdcentralen. Efter ett uppehåll är hon nu tillbaka på vårdcentralen för att hjälpa till med vaccinationerna.
– Det är roligt att vara tillbaka på vårdcentralen och kunna hjälpa till i en pressad situation där mina medicinska kunskaper gör nytta, säger Marie-Louise.
En del av det vanliga arbetet på vårdcentralen har förändrats, bland annat har drop-in-mottagningen tagits bort på grund av pandemin. Under våren hade hon många videosamtal med patienter via Närhälsan Online, som är Västra Götalands plattform och app för digitala vårdbesök. Provtagning skedde i början i ambulansintaget, men senare startade man en bod utanför vårdcentralen och tog prover där.
Marie-Louise berättar att det har blivit en del förändringar på arbetsplatsen sedan hon arbetade i våras:
- Det har blivit striktare och gjorts en del förändringar. All personal har munskydd på sig och vi äter inte längre tillsammans som tidigare. Vid lunch och fika sprider vi alltid ut oss numera. Jag har precis fått influensavaccin och jag hoppas på att bli vaccinerad mot covid-19 till veckan.
Hon fortsätter:
- Som politiker är det viktigt att se verkligheten, inte minst under en kris. Mitt fokus är på uppdraget som riksdagsledamot och jag får se från vecka till vecka hur mycket jag kan hjälpa till på vårdcentralen. När vi kommer igång med massvaccinering kan det bli mer att göra.
Marie-Louise Hänel Sandström, Riksdagsledamot
Elisabeth Björnsdotter Rahm är utbildad sjuksköterska inom narkos/IVA och äger en vårdcentral i Lycksele i Västerbottens län, där hon är verksamhetschef.
- Som verksamhetschef får man hoppa in där det behövs. Jag gör allt möjligt, från att vattna blommorna och städa, till att ta prover och vaccinera, säger Elisabeth.
Hon berättar att de i början av pandemin själva tog prover på alla som ville provtas, men sedan har det mest handlat om självtester. Utanför vårdcentralen byggde de en arbetsbod dit människor kan komma förbi och hämta tester genom en lucka.
- Vi använder även boden till att ge coronavaccin. Den som får vaccinet går in genom en ingång och sedan ut en annan väg. Vi kan vaccinera ungefär 30 till 40 personer i timmen. Än så länge har vi vaccinerat alla som bor på särskilda boenden och nu vaccineras personal på särskilda boenden. Vi har också vaccinerat vår egen personal, fortsätter Elisabeth.
Elisabeth berättar att det har varit tufft under pandemin och hon upplever att hon har jobbat 200% under året. Det svåraste är planeringen, menar hon. På torsdagar får de besvara frågan om de kan tjänstgöra i riksdagen och sedan får de svar någon eller några dagar senare. Utifrån det planerar hon sin vecka med eventuella resor och jobbet på vårdcentralen.
- Pandemin och att leva i en ovisshet ställer höga krav på alla. Många är trötta, men man måste vara lösningsfokuserad – vissa saker måste bara gå. Man kan bara göra sitt bästa, säger Elisabeth avslutningsvis.
Elisabeth Björnsdotter Rahm, Riksdagsledamot
Det finns fler riksdagsledamöter som har ställt upp på olika sätt under pandemin. Alexandra Anstrell volontärarbetade en vecka på ett av Haninges äldreboenden innan påsk.
- Det var ett gäng fantastiska medarbetare på de olika avdelningarna jag var på, som trots pandemi, många sjuka kollegor och utan någon ordentlig skyddsutrustning, kom till jobbet med ett leende på läpparna, berättar Alexandra.
Alexandra Anstrell, Riksdagsledamot
Ann-Sofie Alm startade en grupp på Facebook, ”Din granne i Munkedal”, där hon uppmuntrade grannar att höra av sig till varandra och skriva i gruppen att man kunde hjälpa till att handla, gå på apotek och annat. Uppslutningen blev stor och hon utnämndes till lokal eldsjäl.
- Gruppen blev ganska stor och det blev härlig aktivitet. Det har brutits tristess i hemmavardagen och skapats vänskap över generationsgränser, vilket glädjer mig mycket. Det har verkligen varit en samhällelig insats där frivilliga, snälla medmänniskor sträckt ut sin hand för att hjälpa, säger Ann-Sofie.
Ann-Sofie Alm, Riksdagsledamot