Ökad trygghet och fler i arbete – en budget som löser Sveriges problem

”En budget som inte får ordning på någonting”. Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson sågar regeringens budget för 2022, som enligt Svantesson fokuserar på helt andra åtgärder än att få bukt med de problem som plågar samhället mest: arbetslöshet och otrygghet. Moderatkvinnornas ordförande Josefin Malmqvist fick en intervju.
2021-10-18

Vad tänker du om regeringens budget?  

– S använder 10 miljarder till att betala människor för att inte jobba. Och det är inte vad Sverige behöver i ett läge där varannan invandrare inte försörjer sig själv. Det är tufft för den som inte har ett jobb att gå till, men det är också en kostnad för samhället.  Jag vill hellre se ett bidragstak, så att det alltid lönar sig att arbeta. 

– Det är mer av samma politik, som lett till rekord i dödsskjutningar och en rekordhög långtidsarbetslöshet. 

 

Du har kritiserat regeringens stora satsning: familjeveckan. Varför då?   

– Många föräldrar som jag pratar med säger att de inte ens vågar släppa ut sina barn på lekplatsen. I den här budgeten satsar regeringen mer på familjevecka än på rättsväsendet. Det är tyvärr väldigt typiskt för den här regeringen, säger Svantesson. 

 

I början av oktober släpps Moderaternas budget för 2022. Vad har vårt parti att erbjuda kvinnor som inte Socialdemokraterna har? 

– Vår budget prioriterar trygghet och möjlighet att bli självförsörjande, som är själva nyckeln till kvinnors självständighet. En egen inkomst är helt centralt för jämställdheten, säger Svantesson.  

 

De som står längst ifrån arbetsmarknaden idag är utrikes födda kvinnor. Hur ska vi få fler kvinnor i arbete? 

– Med Moderaternas budget blir det mer lönsamt att arbeta. Vi vill också sänka anställningskostnaderna, framför allt för dem som står långt ifrån arbetsmarknaden. Dessutom vill vi införa språkkrav och bidragstak.   

 

Nära varannan ung kvinna uppger att hon är rädd för att gå ut på kvällen i sitt eget bostadsområde. Ökad trygghet på gator och torg är också den viktigaste frågan för kvinnliga väljare. Vilka åtgärder tycker du är viktigast? 

– Sverige behöver omedelbart högre ambitioner vad gäller brottsbekämpningen, exempelvis straffskärpningar och särskilda satsningar på att få fler poliser. Regeringen blundar för det ökade grova våldet. Nu behövs en ny politisk riktning.  

 

Moderatkvinnorna bad Riksdagens utredningstjänst, RUT, granska Moderaternas och regeringens budgetar sedan 2014, för att se vilken budget som gett mer pengar i plånboken för kvinnor. Resultatet är tydligt: för samtliga år har både kvinnor och män fått högre genomsnittlig disponibel inkomst med Moderaternas budgetar jämfört med regeringens. Vad säger du om det? 

– Det förvånar mig inte alls. Tack vare arbetslinjen och att det lönar sig bättre att arbeta, får kvinnor mer pengar i plånboken. Med en egen inkomst ökar självbestämmandet, och därmed jämställdheten. Faktum är att regeringens budget mest gynnar de som lever på bidrag.  

 

Just nu pågår beredning av propositioner inför Moderaternas stämma i höst. Moderatkvinnorna har bland annat drivit på för att mer av pensionen ska kunna delas mellan gifta makar och ingå vid bodelning. Vad tycker du om förslagen?  

-Jag vill inte avslöja hur partistyrelsen landat, men jag ser positivt på många av Moderatkvinnornas förslag för att stärka kvinnors livsinkomster, däribland pensionen. 

 

Foto: Tom Samuelsson

Josefin Malmqvist
Facebook
Twitter
LinkedIn