Pressbilder

Ledarna som vill få ordning på två av våra största städer

Två av Sveriges största städer, som båda har haft ett rött styre sedan länge. De har fina förutsättningar på pappret, men ligger uselt till i näringslivsranking och har problem med otrygghet och utanförskap. Båda kommunerna har moderata valsedlar som toppas av debutanter som aspirerar på rollen som kommunstyrelsens ordförande. Möt Helena Nanne från Malmö och Therez Almerfors från Uppsala som ska vända sina kommuner från rött till blått
2022-09-04

Det var en vecka i augusti förra året. På måndagen fick Helena Nanne och hennes man Filip ett glädjande besked – de skulle bli föräldrar för första gången. På fredagen avgick partiets förstanamn. Allt pekade på att Helena var en favorit till att bli efterträdare. Några viktiga beslut fick ske – snabbt.

– Att vara förstanamn i Sveriges tredje största stad är inget enkelt uppdrag och att dessutom kombinera det med att bli förälder kändes inte som den bästa timingen, berättar Helena. Men efter ett kort familjeråd så beslöt jag mig för att ta chansen.

Hon kände ett stort stöd från partiet inför detta viktiga uppdrag, som också är en omställning i livet i sig. Provvalet vanns med klar majoritet och en enig nomineringsstämma ställde sig bakom valet.

– Reaktionen på min graviditet från Malmömoderaterna var snarast att ”Vadå att du ska ha barn, det är ju jättekul och det är ju faktiskt år 2022. Kör på bara!”. Jag är så glad att både Sverige och mitt parti är där och det känns bra att kanske kunna vara en modern förebild. Jag är inte helt hundra på att alla partier skulle agera likadant, men det är ju en fråga för dem.

I Uppsala är det nu första gången som en moderat kommunlista toppas av en kvinna. Therez Almerfors har gjort en raketkarriär i partiet. Hon blev medlem och fick sina första nämnduppdrag efter valet 2010, gjorde premiär på valselden 2014 och blev kommunalråd år 2015. Och nu är det dags för ett nytt ledarskap i Uppsala. Therez fick en enig stämma bakom sig och siktar nu på att samla de gamla allianspartierna för att få till stånd ett maktskifte.

–  Visst är det roligt och bra att äntligen en kvinna får toppa vår lista, men viktigast att vi blir ett samkört lag med olika typer av kompetenser som kompletterar varandra väl. Jag tvekade aldrig när jag fick frågan av valberedningen, visst fick jag diskutera det med min familj och vi var helt överens om att jag skulle tacka ja.

Hur en majoritet kan formas i Uppsala blir förstås en fråga efter valet, men grunden till samarbetet är väl förberedd.

– Det blir ju en förhandling efter valet och vi har många fördelar gentemot det nuvarande styret som till mångt och mycket har misslyckats. Vi har redan idag ett bra samarbete med Centerpartiet och Kristdemokraterna och vi vill gärna få tillbaka Liberalerna i den borgerliga gemenskapen igen, säger Therez.

Även i Malmö menar Helena att det finns ett fint fungerande lag. Blandningen av företrädare är bra och de är duktiga på att tillsammans ta fram politik som kan matcha stadens utmaningar.

– Stämningen är god och konstruktiv, vilket är en stor trygghet för mig som ny ledare. Jag har aldrig känt mig ensam, vilket säkert många har gjort i likande situationer som denna.

Den stora väljarpotentialen i Malmö finns bland kvinnorna. Partiet har även här traditionellt varit starkare bland männen och Helena understryker vikten av att ta igen detta gap.

– Vill vi vara ett stort och statsbärande parti så måste hela befolkningen vilja rösta på oss. Bland våra viktigaste valfrågor återfinns arbetslinjen, vilket jag menar också är vår viktigaste jämställdhetsfråga. Alltför många kvinnor i Malmö går inte till jobbet idag och tappar därför också möjligheter till självständighet och oberoende.

Samma analys om vikten av en fungerande arbetslinje gör Therez för Uppsala. En lokal opinionsundersökning i våras visade dels att de aldrig varit så nära ett maktskifte som nu, dels att väljarstödet för Moderaterna för första gången är jämnt mellan kvinnor och män. Jämställdhetsaspekten är viktig att hålla fast vid.

– Ett konkret exempel är att det ska gå bättre att kombinera föräldraledighet med SFI för att ge kvinnor större möjligheter att komma in i samhället och sen kunna skaffa sig ett jobb. Utanförskapet ärvs och den utvecklingen måste brytas. Här spelar kvinnorna en nyckelroll.

Annars är det mycket i Uppsalamoderaternas program som handlar om trygghet. Therez menar att många är beroende av att den dåliga utvecklingen vänds – allt från företagare till studenter behöver kunna känna sig trygga och vilja stanna kvar i kommunen.

– Vårt erbjudande till kommuninvånarna är helt enkelt att vi vill få ordning på Uppsala. Vi vill ha sänkta skatter och ökad trygghet, företagsklimatet liksom skolan ska bli bättre och utanförskapet ska minska. Vi behöver verkligen ett maktskifte nu.

I Malmö sitter Helena beredd med ett valmanifest med 145 punkter där Socialdemokraterna över huvud taget inte nämns.

– Vi vill i valrörelsen visa att vi står på Malmöbornas sida. Här är folk lojala med sin stad och de röstar definitivt inte på ett parti som snackar skit om Malmö. Så, staden är bra – men kommunen däremot har en del att bevisa. Så vi kommer visa att vi vill leda kommunen för att förändra på ett sätt som blir bättre för Malmöborna. Det handlar förstås även här om trygghet, arbetslinjen och att minska utanförskapet – men allra främst att Malmö ska få leva upp till den potential som staden faktiskt har.

Susanne Ydstedt
Redaktionen Modig
Facebook
Twitter
LinkedIn