Under våren bjöd Moderaterna in alla riksdagskandidater som står på valbar plats eller strax därefter till en träff, vilket resulterade i totalt hela 112 kandidater. Här är bild på de några av kvinnor som hade möjlighet att delta vid träffen.

Kandidaterna som vill ta plats i Sveriges riksdag

Idag har Moderaterna 70 mandat i riksdagen, men efter valet den 11 september hoppas vi att det ska bli ännu fler. Modig har tagit tempen på tre kandidater som har siktet inställt på valseger och en plats i Sveriges riksdag.
2022-09-05

Kampanjmaskineriet går på högvarv för våra tre riksdagskandidater. Marie Nicholson har precis kommit hem till Vimmerby från dagens kampanjaktiviteter när Modig får tag på henne.

– Jag tror starkt på att en ledare ska dra det tyngsta lasset. Det passar mig väldigt bra också eftersom jag verkligen gillar alla delar av kampanjarbetet. Kalmar är ett långt län, men jag försöker besöka två kommuner och två kampanjaktiviteter om dagen.

Johanna Rantsi är till vardags gymnasielärare på Angeredsgymnasiet, men eleverna har settmindre av henne redan efter sommaren då hon tagit ledigt de sista veckorna inför valet för att kunna kampanja fullt ut.

– Att möta väljare är både kul och viktigt, just därför är dörrknackning min favoritkampanj!

Caroline Högström fyller den mesta arbetsfria tiden med kampanj, ni vet den tiden när andra träffar familjen.

– Lite skämtsamt har vi devisen här hemma att medan jag kampanjar mig genom Västmanland så turistar sambon och vårt barn genom Västmanland, så de hänger på så ofta de kan. Det ger oss lite tid tillsammans under en intensiv period.

Efter valet 2018 så bestod Moderaternas riksdagsgrupp till mer än hälften av kvinnor, vilket var tredje högsta andel av samtliga partier. Till skillnad från flera andra partier så kvoterar inte Moderaterna, även om partiet har riktlinjer om blandade listor. Ytterst så är det rätt person på rätt plats som gäller. Gör det skillnad med fler kvinnor i politiken?

– Ja, men det tycker jag. Representation är inte allt men det är klart det finns samhällsproblem som kvinnor och män upplever olika, säger Caroline Högström.

Marie Nicholson, som är första kvinna att toppa Moderaternas riksdagslista i Kalmar län, fyller i:

– En bra politiker kan gå många mil i någon annans skor. Men visst är det så att som småbarnsmamma retar det mig att det finns potthål i gatan, men jag vill hellre diskutera flexibla öppettider på förskolan, för det påverkar min vardag så mycket mer än hålet jag kör i varje morgon.

På frågan om varför Sveriges kvinnor ska rösta på Moderaterna så lyfter alla tre frågan om trygghet. Men efter tryggheten så har de några olika frågor som gör att engagemangspulsen ökar lite extra. Det handlar om frågor som fler i arbete, prioriteringar för skolan och det faktum att Moderaterna (tack vare Moderatkvinnorna) har en väl genomarbetad jämställdhetspolitik – som gör skillnad på riktigt.

Cecilia Löfgreen
Redaktionen Modig
Facebook
Twitter
LinkedIn