Foto: Josefin Anjou

Det har blivit dyrt att vara svensk 

Den ekonomiska situationen i Sverige har förändrats, med bland annat en stigande inflation som i april i år var så hög som 6,4 procent. Tidningen Modig har frågat Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson om hennes syn på dagens ekonomiska läge, Socialdemokraternas skattehöjningar och hur Moderaterna ska kunna återupprätta arbetslinjen.  
2022-06-15

Vilka risker ser du med dagens ekonomiska läge?  

Det är bara att konstatera att det har blivit väldigt dyrt att vara svensk. Rekordhöga elräkningar, skenande priser på drivmedel och mat och ökande kostnader för bolånet. Och så alla regeringens nya skatter eller skattehöjningar som lagts på hushållen de senaste två mandatperioderna, minst 46 stycken handlar det om. Det slår hårt mot hushållens ekonomi – och i förlängningen mot hela samhällsekonomin eftersom konsumtionen av varor och tjänster minskar när plånböckerna tunnas ut. 

 

Vilka är de viktigaste åtgärderna framåt? 

Jag ser att en av de viktigaste frågorna framåt är hur vi kan se till så att hushållen får större marginaler i plånboken, snarare än att de gröps ur ytterligare. Här krävs en ny regering med en ny politik som kan vända utvecklingen. Jag kommer fortsätta jobba för rimliga priser vid bensinmacken och på el, och sätta stopp för Socialdemokraternas skattehöjarlinje om Moderaterna får förtroende att bilda regering i höst. 

  

Vad innebär att föra en ansvarsfull ekonomisk politik för dig?  

För mig handlar det om förmågan att kunna prioritera. Att se vad som är viktigt på riktigt, våga satsa på det och att våga välja bort annat som är mindre viktigt. Att ha förmågan att minska utgifter i stället för att höja skatter. Och självklart måste vi spara i goda tider, för är det något vi lärt oss den senaste tiden så är det att vi inte kan förutspå vad som väntar runt hörnet. Men vi kan skapa ekonomiska skyddsvallar så att vi står bättre rustade när krisen väl kommer. 

  

Vad tycker du om Socialdemokraternas budget?  

Min åsikt är att det bara är mer av samma destruktiva politik som lett oss hit där vi är idag. Till ett läge med utbredd otrygghet, rekord i långtidsarbetslöshet och skenande priser på el och drivmedel. Det är uppenbart att Socialdemokraterna varken har förmågan eller politiken för att vända utvecklingen. 

 

Enligt en beräkning som Moderaterna har gjort så har kostnaden för en tvåbarnsfamilj till följd av skattehöjningarna ökat med så mycket som 28 300 kr. Vilka skatter vill Moderaterna sänka? Finns det några skatter Moderaterna vill ta bort helt? 

Det som kanske är tydligast nu är hur hårt hushåll och företagare drabbas av de rekordhöga priserna på diesel och bensin. Här har Moderaterna samlat en majoritet och lyckats få igenom ett beslut om att sänka priset med fem kronor litern, delvis med skattesänkningar.  

 

För att bara nämna någon skatt som vi vill avskaffa helt så skulle jag säga plastpåseskatten som regeringen införde. Ett av problemen är att den drabbar svenska företag som producerar hållbara bärkassar och som driver på den gröna utvecklingen. I stället för svenska påsar av exempelvis sockerrör har människor nu börjat köpa soppåsar på rulle, som ofta är tillverkade i Asien och av betydligt sämre material. Plastpåseskatten är inget annat än destruktiv symbolpolitik. Och det är för mig oförståeligt att man inte driver politik som gör skillnad på riktigt för klimatet. 

  

Hur tycker du att landet har förändrats efter åtta år med Socialdemokraterna i regeringen? 

Jag tycker att man kan sammanfatta det som att alla kurvor som borde peka uppåt går ner, och alla kurvor som borde peka neråt går uppåt. Otryggheten breder ut sig och gängkriminella tar över hela stadsdelar. Vi ser rekord i dödskjutningar, dieselpris och långtidsarbetslöshet. Utvecklingen har gått åt helt fel håll inom så många områden. Det är inget annat än åtta förlorade år med den socialdemokratiska regeringen. 

  

Om Moderaterna tar regeringsmakten efter valet i höst – vilka är de viktigaste åtgärderna som ni kommer att genomföra? 

Framför allt måste tryggheten återupprättas och de kriminella gängen stoppas. Därför skjuter vi till mer pengar till polis och rättsväsende än vad den socialdemokratiska regeringen gör. Utöver det måste vi se till att mildra den kostnadschock som regeringen har utsatt hushållen för. Priset på el och drivmedel måste ner och skatterna måste sänkas.  

  

Sverige har i dag EU:s fjärde högsta arbetslöshet. Hur ska Moderaterna återupprätta arbetslinjen?  

För mig är det uppenbart att Sverige behöver en omfattande bidragsreform som gör så att det alltid lönar sig att jobba. I dagsläget kan vissa familjer tjäna mer på att stapla olika bidrag än på att ta ett arbete. Många väljer givetvis att jobba ändå, men det är varken rätt eller rättvist att det finns de som tjänar mer på bidrag än på arbete. Så kan vi inte ha det. Därför kommer en stor bidragsreform vara en av mina första prioriteringar i höst, om jag får förtroendet att bli finansminister. 

 

 

Redaktionen Modig
Facebook
Twitter
LinkedIn