Ukrainas sak är vår 

Rysslands storskaliga militära invasion av Ukraina krossar freden på vår kontinent. Att Sverige beslutat att stötta Ukraina med krigsmateriel, humanitära och ekonomiska resurser är viktigt, men vi behöver också omvärdera vår egen säkerhetsstrategi.  
2022-03-13

Ryssland har ställt ett ultimatum att Nato inte får utvidgas österut, vilket inte bara påverkar Ukraina utan även hela grunden för Sveriges och Finlands säkerhetspolitik. Den europeiska säkerhetsordningen och folkrätten baseras på att stater har rätt till självbestämmande, inte att stormakter ska bestämma över deras huvuden. 

I skrivande stund har ryskt stridsflyg nyligen kränkt svenskt luftrum, och USA:s FN ambassadör menar att Putin hotat att invadera Sverige och Finland. Det kraftigt försämrade säkerhetsläget kräver nya åtgärder. Moderaterna har föreslagit kraftigt ökade anslag till Försvarsmakten, till minst 2 procent av BNP senast år 2025, och en ansökan om medlemskap i Nato.  

Strax innan jul fick jag möjlighet att sitta ner med Sveriges marinchef Ewa Skoog Haslum, för ett längre samtal om Sveriges försvarsförmåga, styrning och ledarskap. Rysslands hot, också mot Sverige och Finland, är ständigt närvarande längs Sveriges 270 mil långa kust.  

I detta temanummer får du även möta tidigare ambassadör Diana Janse, om varför Sverige bör gå med i Nato, och Joanna Sjölander, om hur du ansluter dig till hemvärnet. De flesta artiklar i detta nummer av Modig skrevs under ett försämrat säkerhetsläge, men innan Rysslands invasion av Ukraina.  

Rysslands oprovocerade angrepp på sitt demokratiska grannland är en påminnelse till oss alla att friheten inte kan tas för given. Gunnar Hökmark har föredömligt tagit initiativ till att åter samlas på Norrmalmstorg på måndagar kl. 12.00 för att manifestera till stöd för det ukrainska folket. Hoppas vi ses där eller någon annanstans i landet med blågula band och flaggor.  

Ukrainas sak är vår – och vi står upp för det ukrainska folket i ord och handling.  

 

Foto från manifestation: Tom Samuelsson 

  

 

Josefin Malmqvist
Ordförande Moderatkvinnorna
Facebook
Twitter
LinkedIn