Elvira Löwenadler, Amanda Thonander och Sofia Andersson

Nästa generations ledare i kommun-Sverige

Nu är det inte många dagar kvar till valdagen. De kommande dagarna präglas vår vardag av brevlådelappning, kaffekampanjer, valstugepass och den ständiga kampen att vinna ytterligare en väljares röst. Men efter valdagen kommer en ny vardag. När vi vunnit valet i kommuner, regioner och nationellt börjar en ny kamp: den att göra Sverige till ett ännu bättre land att leva i.
2022-09-04

Det arbetet kommer drivas av de många briljanta och kunniga kandidater som vi valt ska representera oss. Även om partiet på många ställen släppt den förlegade inställningen om att unga politiker inte platsar högt upp på listorna, betyder inte det att höga positioner är fria från utmaningar. Jag minns själv en analys i Sydsvenskan där en syrlig kommentar om föryngring följdes av namngivning av mig och några andra unga kvinnor inom Malmömoderaterna. Sådant ska dock aldrig få hindra oss. När jag funderade på vilken nästa MUF-text i Tidningen Modig borde vara kunde jag inte låta bli att tänka på vad som händer efter valet, när vi vunnit i Malmö och i många andra kommuner, och på de andra unga kvinnor som står högt upp på sina respektive kommunlistor, som då kommer kunna göra sin politik till verklighet.

Det finns många, men några av de unga toppnamn jag har som förebilder och vänner är Amanda Thonander i Lund, Sofia Andersson i Uppsala och Elvira Löwenadler i Borås. De är skarpa, kunniga och handlingskraftiga. Vidare får ni läsa om deras hjärtefrågor och vad deras största utmaningar varit.

Amanda Thonander, 25 år

Plats 2 på kommunlistan i Lund

Vad är din hjärtefråga?

Som kriminolog och ung kvinna kan jag inte svara något annat än att tryggheten är min absolut viktigaste fråga. Eftersom jag växt upp under 90- och 00-talen har jag sett ett nytt samhälle växa fram, där otryggheten tyvärr påverkar de flesta svenskars vardagliga liv. I särskilt stor omfattning påverkar det oss unga som löper en förhållandevis stor risk att utsättas för brott. Som ung tjej påverkar otryggheten mig genom att jag inte kan leva ett sådant fritt liv som jag hade önskat. Jag vågar inte gå hem själv från en utekväll eller åka kollektivtrafik fram och tillbaka till mitt jobb när jag jobbar sena kvällar. Så vill inte jag att ännu fler generationer av unga ska känna.

Vad har varit din största utmaning?

Jag har som många andra unga tjejer brottats med min självbild och min vilja att alltid vara ”duktig”. I politiken är det extra svårt eftersom man aldrig blir riktigt färdig och det kan lätt kännas som att man inte gör tillräckligt. Jag har under mitt politiska engagemang ofta känt en stor stress för det, men under senare år har jag blivit bättre på att känna mig ganska nöjd iallafall.

Elvira Löwenadler, 21 år

Plats 4 på kommunlistan i Borås

Vad är din hjärtefråga?

För mig är Borås den kommun jag vill spendera all min tid i, Borås är därför min hjärtefråga. Kanske låter knepigt att kommunen är hjärtefrågan, men det är trots allt den jag brinner för. Jag vill att hela kommunen ska leva, oavsett om det är längs med en grusväg i Vänga eller i ett parkstråk i centrala Borås. Jag brukar säga att vi ska bygga Borås för Boråsarna och då kan vi inte enbart lägga fokus på kommunens centrala delar utan även se till vad som finns utanför.

Vad har varit din största utmaning?

Som många andra unga kvinnor upplever jag mig många gånger i underläge i politiken och det gör att kraven man ställer på sig själv blir väldigt höga. Jag ställer för höga krav på mig själv ibland och säger inte nej till uppgifter, trots att jag egentligen inte har tid. Jag blir aldrig nöjd. Nu på senare tid har jag dock lärt mig att säga nej, iallafall ibland, och känner att det är okej att inte kunna göra allt för alla hela tiden.

Sofia Andersson, 27 år
Plats 2 på kommunlistan i Uppsala

Vad är din hjärtefråga?

Att ingen kvinna i Uppsala ska känna sig otrygg när det är mörkt ute. Och ett rättssystem som slutar sätta förövare framför brottsoffer.

Vad har varit din största utmaning?

Som kvinna i politiken finns förväntningar att ta vissa roller. Rodda utbildningar, administrera, sitta sekreterare osv. Allt utom att hålla på med den faktiska politiken. Min största utmaning var under flera år att inte fastna i den rollen.

 

Linda Obiedzinski
Distriktsordförande för MUF Skåne och redaktör för MUF-sidan
Facebook
Twitter
LinkedIn