Moderatkvinnorna på arbetsstämma i Helsingborg

Det finns all anledning att fira arbetsstämman. Moderaterna har tagit stora steg mot en politik för ökad jämställdhet.
2021-12-13

Moderatkvinnorna har de senaste åren tagit fram genomarbetade reformer för ökad jämställdhet, med stöd i forskning och internationellt beprövad erfarenhet. Reformerna fick stort genomslag på arbetsstämman och är nu en del av Moderaternas politik, exempelvis:

 

  • Moderaterna har nu för första gången ett helt avsnitt om jämställd sjukvård, med bland annat fokus på forskning om kvinnors hälsa, en moderniserad abortlagstiftning samt  en förlossningsvård med hög kvalitet som präglas av kontinuitet från mödravård till eftervård.

 

  • Reformer för mer jämställda pensioner, med förslag för att det ska bli lättare att dela på pensionen mellan gifta makar, sambos och de med gemensamma barn. Dessutom vill vi utreda hur mer av pensionen kan ingå vid bodelning.

 

  • Asylsökande familjer ska få en social bedömning utifrån risk för hedersproblematik, en så kallad nationell hedersscreening.

 

  • Statligt initiativ till en nationell kartläggning av hedersförtryckets utbredning bland elever på landets grundskolor och gymnasieskolor.

 

  • Ytterligare en grad av brottet kvinnofridskränkning, för att rubricera de mest hänsynslösa och allvarliga fallen.

 

  • Införa möjlighet att döma till vistelseförbud för brott mot närstående. Gärningsmannen ska flytta, inte brottsoffret.

 

Värdefullt jämställdhetsbokslut

På Moderatkvinnornas initiativ har Moderaterna för första gången tagit fram ett jämställdhetsbokslut. Det ger värdefull kunskap för att kunna värva fler medlemmar och jobba för fler kvinnor på förtroendeplatser. Nästa steg i arbetet är att varje länsförbund nu uppmanas att vartannat år ta fram ett eget jämställdhetsbokslut.

 

Tack!

Stort tack till alla som kom förbi vår monter och diskuterade aktuella jämställdhetsfrågor.  Tillsammans med er jobbar vi för ett mer jämställt Sverige.

Foto: Tom Samuelsson

 

Johanna Hornberger
styrelseledamot Moderatkvinnorna
Facebook
Twitter
LinkedIn