I ett läge där vårt mål borde vara att bli största parti – tappade vi i stället mark och blev tredje största parti. Väljarstödet bland män låg kvar på 21 procent, medan i stort sett hela Moderaternas tapp utgörs av kvinnor: från 19 till 17 procent. Betyder det att kvinnor bryr sig mindre om frihet? Mindre om möjligheten att bestämma över sitt eget liv? Det tror inte jag.
I stället handlar det om hur vi försökt väljaroptimera. Ett stort fokus på att jaga Sverigedemokraternas väljare gjorde att vi tappade den större bilden: hur vi bäst svarar på samhällsproblemen väljarna – oavsett kön, oavsett hemvist – tycker är viktigast i sin vardag. I Stockholmsregionen blev det extra tydligt: halva befolkningen identifierar sig som höger, men bara var tredje person röstade på ett parti i den nuvarande regeringen.
Vad borde vi då göra?
För det första bör vi prata om de frågor som väljarna tycker är viktigast i sin vardag, inte bara de i den manliga halvan av befolkningen. Skola, sjukvård och klimat kommer förmodligen inte bli valvinnarfrågor för Moderaterna, men det är hygienfrågor för att inte skrämma bort storstadsväljare i allmänhet och kvinnor i synnerhet.
För det andra bör vi prata om frågor på ett sätt så att folk känner igen sig. I Moderatkvinnornas Novusundersökning uppgav kvinnor att de uppfattade Moderaternas kommunikation och företrädare som ”aggressiva” och ”hårda” i valrörelsen. När vi frågade: ”Finns det någon fråga där du i grunden håller med Moderaterna, men där du tycker att förslagen eller retoriken är alltför långtgående?” dominerade kriminalitet, invandring och integration de öppna svaren.
När Infostat innan valet undersökte vad potentiella blockbytarkvinnor tyckte var viktigast för att minska brottsligheten svarade 60 procent förebyggande insatser. Trots det gjorde partiet bara ett utspel i augusti med över 50 förslag, för att sedan återgå till skärpta straff. Det ger anledning till eftertanke.
För det tredje bör vi riva av SD-plåstret. Moderaterna är i dag lika besatta av SD som partiet var av Socialdemokraterna fram till valförlusten 2002. Medan vi samarbetar med SD måste vi också våga prata om skillnaderna mellan våra partier.
Vårt projekt börjar nu. Ska vi långsiktigt vinna väljarnas förtroende för ett frihetligare Sverige behöver vi ändra strategin och sikta på att bli Sveriges största parti 2026 och 2030. Det har inget egenvärde men är ett medel för att långsiktigt kunna förändra Sverige.
I detta nummer av Modig fokuserar vi på valutvärdering såväl framgångarna som utvecklingsområdena. Dessutom tar vi tempen på Sveriges EU-ordförandeskap och fördjupar oss kring killars våld mot tjejer. Med hopp om en givande läsning!