Jag vill mer frihet till henne

Långt där framme skymtar jag det. Min dotter som blir stor. Konstaterar att det gått bra trots all oro över att inte ha gjort tillräckligt som förälder. Hon kan själv. Samtidigt kan jag luta mig tillbaka i känslan över den fina person hon blivit.
2021-07-08

Hon följer sin dröm och sitt driv. Hon gör något hon brinner för. Hon har hittat sin plats, sitt arbete. Kanske är det ett eget företag. Kanske är hon sjuksköterska. Kanske har hon krossat glastak och är redan chef.

 

Jag blir glad när hennes hand inte sträcks upp när någon ber om kaffe. Hon utvärderas och får samma möjligheter som män i hennes närhet. Hon är mer förberedd än jag var. Vet att inkomst är viktigt inte bara här och nu utan också i ett livsperspektiv. Vet att de val hon gör nu påverkar hennes ekonomi hela livet. Hon bär mer kunskap än jag gjorde.

 

Hon har hittat kärleken. De drömmer och delar ambitioner. Ser inga hinder för vad som kan åstadkommas. De arbetar och bygger för sin framtid. Framgångar kommer och framgångar går. Arbetet fortsätter. De är jämlikar. Viljan att skaffa familj växer sig stark.

 

Så kommer nyheten som jag kan längta efter redan idag. Hon ska bli mamma. Någon ska bli pappa och min man bli morfar. Jag ska bli mormor. Glädjen. Illamåendet. Oron. Pirret.

 

Lite längre fram kommer det. Livspusslet. Kanske vill hon inget hellre än att vara hemma länge med den lilla. Eller så vill hon inte riktigt släppa det hon byggt upp. Ser att delar som hon kämpat för kan gå förlorat. Inte pappan heller. Jag dömer inte och vill hjälpa. Men hon bor långt borta. Förhoppningsvis jobbar jag fortfarande. Kanske finns jag inte längre att hjälpa henne ta hand om den lilla som min mamma gjorde.

 

Jag vill mer frihet till henne då. När hon våndas över arbete eller bebis. Oftast är det en kvinnas våndan. Att få barn är livsomvälvande. Varje barn är unikt. Lika unik är familjen och dess behov. Samma modell passar inte alla.

 

Jag vill att hon ska kunna välja. Utan förväntan från omvärlden, skuld eller skam. Utan begränsningar i samhällets erbjudande. Vill hon så vill jag att hon ska kunna välja. Bygga livspussel utifrån behov hon och hennes man har i det liv de byggt upp tillsammans. Bara de har den unika kunskapen om vad som är bäst för deras barn och för familjen. Jag önskar att vi ger framtida familjer större möjligheter att välja. När jag tänker så känner jag ett lugn. Så får hon mer frihet.

Johanna Hornberger
Gruppledare, Moderaterna i Danderyd
Facebook
Twitter
LinkedIn