Foto: Axel Adolfsson

Ett land att vara riktigt stolt över 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skriver om vilket slags Sverige han vill se i framtiden: ett tryggt och jämlikt land som möjliggör klassresor för nya generationer. Världens bästa land för klimatet och världsledande i företagsamhet. 
2022-06-18

Jag tror på Sverige – det lilla landet med de stora ambitionerna. Ett av världens mest jämställda och toleranta länder. Vi har blivit rika och framgångsrika genom uppfinningar, företagande och många människors arbete. Våra gamla, stora industriföretag har på senare år fått sällskap av nya, pigga techbolag.   

Listan på allt som är bra i vårt land kan göras riktigt lång. Men det överskuggas av allt elände som sker: En skjutning om dagen, en dödsskjutning i veckan. Ökningen av sexualbrott. Elbrist som försvårar för hushåll och företag – och som förhindrar klimatomställningen. Misslyckad integration som leder till utanförskap. Höga elräkningar och höga priser på drivmedel – i kombination med en inflation som leder till dyrare mat, dyrare resor och högre räntor.  

Det pratas om alla dessa problem, därför att de är stora och allvarliga. Men låt oss också prata om att våra problem går att lösa. Vi har löst svåra problem förut och vi kan göra det igen – sätta Sverige på en ny kurs så att Sverige om några år kan bli ett land att vara riktigt stolta över.

Det handlar om att återupprätta tryggheten så att människor vågar röra sig ute – även på kvällen. Med många fler poliser, men också med en ny brottsbalk där vi skärper straffen för våldsbrott och sexualbrott. Vi kommer ta bort ungdomsrabatter och mängdrabatter så att brottsoffer kan få upprättelse. Det är inte rimligt att Nytorgsmannen, som begick 35 sexualbrott varav sju våldtäkter, kommer komma ut efter tre och ett halvt år.  

Sverige måste återupprätta arbetslinjen. Och vår tids arbetslinje handlar om integration: vi har 700.000 invandrare i arbetsför ålder som inte kan försörja sig själva. Vi har barn i Sverige som aldrig lär sig ordentlig svenska och som aldrig ser sina föräldrar gå till jobbet – barn som ärver sina föräldrars utanförskap.  

I mitt Sverige ska barn ärva det bästa av sin mamma och sin pappa, inte det sämsta. Genom att få fler i arbete kan vi bana väg för nya klassresor för nya generationer. Men då måste alla som kommer hit lära sig begriplig svenska – och det måste alltid löna sig att gå till jobbet. 

Sverige skulle kunna bli världens bästa land för klimatet – med överflöd av billig och ren el. Då kan vi både sänka elpriserna och exportera bort smutsig el på andra ställen. Men då måste vi bevara den kärnkraft vi har kvar och se till att det byggs ny. Och vi måste slå vakt om vattenkraften och snabba på tillståndsprocesserna.  

Vi skulle också kunna bli världsledande i företagsamhet, och konkurrera med unik kompetens. Jag vill att framtidens Sverige än en gång ska bli ett land fyllt av berättelser om människor som har lyckats, ibland mot alla odds. Människor som började med nästan ingenting men kom nästan hur långt som helst. Men då måste Sverige bli tryggare och mer jämlikt.  

Jämlikhet för mig innebär inte alls att alla ska vara lika eller få det likadant. Tvärtom – ansträngning måste alltid löna sig. Men det betyder att alla i Sverige har rätt att få sin egen chans. Där din framtid styrs av vad du kan och vad du gör. Inte av var – eller av vem – du är född. 

Sverige är ett fantastiskt land, och vi kan bli ett ännu bättre land än vi är idag. Jag vill återskapa hoppet och framtidstron. För det finns ingenting som är så dåligt i Sverige, att det inte kan lösas med allt det som är riktigt bra.  

 

 

 

Ulf Kristersson 
Partiledare för Moderaterna
Facebook
Twitter
LinkedIn