Emilie Orring tilldelades jämställdhetspriset

2021-12-15

Hej Emilie Orring, Regionstyrelsens ordförande i Uppsala och vinnare av Moderatkvinnornas jämställdhetspris 2021! Hur känns det?

– Jag är så glad och stolt. Helt överraskad, jag hade verkligen ingen aning. Det är dock många som förtjänar att dela priset med mig, verksamheterna gör ju jobbet.

Hur fick du veta?

– Jag satt i presidiet på arbetsstämmans podium när jag fick höra motiveringen uppläst från scen. Vänner och kollegor började snegla åt mitt håll och le menande, och då förstod jag att det handlade om mig. Vilken överraskning!

Du fick priset för att ha drivit reformer som bland annat har stärkt vårdkedjan för den födande kvinnan. Berätta!

– 2017 hade vi i Uppsala en helt ny gruppledning på plats. Det stormade i debatten om förlossningsfrågor och jag själv hade ett starkt driv eftersom jag precis hade fött barn. Vi fick till ett särskilt kapitel i vårt politiska handlingsprogram om en tryggare förlossning och två extra förlossningsalar. Tack vare ett otroligt engagemang från verksamheterna skapade vi en sammanhållen kedja från graviditet till förlossning och eftervård.

Vad innebär det rent konkret?

– I Uppsala har vi ett system där barnmorskorna roterar mellan mödrahälsovården och förlossningsklinikerna, vilket gör att den födande kvinnan träffar samma barnmorska som hon har haft under graviditeten. Det är bra för både barnmorskan och för mamman. Båda känner en större trygghet och det blir en bättre kunskapsöverföring mellan primärvården och slutenvården.

Den här typen av reformer är ju inte alltid enkla att genomföra. Har du mött motstånd?

– Nya arbetssätt är ständigt hotade. Det kan handla om pengar eller organisationsfrågor.

Som kvinna och högt uppsatt i partiet, hur har din resa sett ut?

– Jag är den första kvinnan som har blivit vald till Regionstyrelsens ordförande i Uppsala, men jag har aldrig känt mig motarbetad. Tvärtom. Vårt parti får människor att växa och jag har haft bra chefer som har lyft och stöttat mig.

Juryns motivering:
För att på ett förtjänstfullt sätt ha klivit fram och visat ledarskap i en tid av kris. För att ha drivit reformer för ökad jämställdhet, bland annat genom en förbättrad mödrahälsovård och stärkt vårdkedja mellan graviditet, förlossning och eftervård, ett tydligt karriärsystem för kliniskt verksamma sjuksköterskor och goda arbetsvillkor. Moderatkvinnornas jämställdhetspris 2021 tilldelas Emilie Orring.

Om jämställdhetspriset:
Syftet med priset är att uppmärksamma goda jämställdhetsinsatser inom Moderaterna och kan delas ut till exempelvis enskilda företrädare, föreningar eller organisationer på alla nivåer i partiet. Priset instiftades 2021 och delas ut vartannat år vid Moderaternas stämma. Juryn utgörs av Moderatkvinnornas styrelse.

 

Foto: Tom Samuelsson

Pernilla Ohlin
Redaktionen Modig
Facebook
Twitter
LinkedIn