Annica Jonsson, Sophia Jarl och Peter Eriksson.

Det blåser blå vindar i de rödaste av fästen

Moderaternas historiska kommunala framgångar märks kanske särskilt tydligt i Socialdemokraternas ”eviga fästen”. Före årets val handlade det om 34 kommuner där kommunstyrelsens ordförande alltid varit en socialdemokrat, nu är det bara 26 kvar. Modig gör nedslag i tre valvinnarkommuner där rött har blivit blått!
2022-12-16

Örnsköldsvik

Örnsköldsvik har hitintills alltid haft en socialdemokrat som kommunstyrelseordförande, men nu är ”Ö-vik” ett av Socialdemokraternas åtta ”eviga fästen” som fallit.

– För en gammal Öviksbo ger detta upphov till närmast euforiska känslor – första borgerliga styret i Örnsköldsvik sedan kommunsammanslagningen 1971, konstaterade Örnsköldsvikssonen Gunnar Strömmer (M), vid tidpunkten partisekreterare för Moderaterna.

I flera mandatperioder har Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna samarbetat som Örnsköldsviksalliansen. Förstanamn på Moderaternas valsedel, och tillträdande ordförande för välfärdsnämnden, heter Annica Jonsson (M).

– Kommuninvånarna var trötta på Socialdemokraterna och ville ha förändring. Moderaterna visade på tydlighet och vilja att ta ansvar, berättar Annica Jonsson. För att lyckas med det så behövs det personer som är redo att synas, prata politik och berätta om de förändringar som går att genomföra med Moderaterna som lokförare.

 

Trollhättan

Maktskiftet i Trollhättan beskrivs som historiskt. I över 100 år har Socialdemokraterna svingat klubban i kommunen, men nu ska Peter Eriksson (M) ta över. För endast tre mandatperioder sedan hade Socialdemokraterna egen majoritet, men nu är Moderaterna snart ikapp. Bara i detta val ökade väljarstödet med 6,8 procentenheter!

Peter Eriksson beskriver hur valrörelsen innehöll maximal energi, glädje och stolthet i partiföreningen. I valet 2018 vann Socialdemokraterna makten med ett mandats marginal, vilket innebar att Moderaterna visste att det var match på riktigt i årets valrörelse.

– Vi formtoppade med maximal energi hela valrörelsen, för Socialdemokraterna var det raka motsatsen. När medborgarna i Trollhättan köade till oss så var det tomt hos Socialdemokraterna. Vår framgång är resultatet av ett långsiktigt lagarbete och lagbygge, och att vi har kul tillsammans, säger Peter Eriksson.

 

Norrköping

Det är andra gången på över 100 år som Socialdemokraterna förlorar makten i Norrköping. Förra gången var för 28 år sedan och nu är det äntligen dags igen! Norrköping har varit en profilkommun för Socialdemokraterna, men nu tar Moderaternas Sophia Jarl över ordförandeklubban i kommunstyrelsen.

– Det har varit ett långsiktigt arbete, berättar Sophia Jarl. Redan 2014 bestämde vi oss för att fokusera våra budskap utifrån välfärd, ekonomi och företagande. Strategin har nu gett oss ett ökat väljarstöd och ett nytt styre för Norrköping.

Nu är Moderaternas fokus att skapa bästa möjliga förutsättningar för befintliga och nya företag.

Cecilia Löfgreen
Redaktionen Modig
Facebook
Twitter
LinkedIn